Kläder efter väder

Kläder efter väder!

Här kommer lite tips på vad du ska tänka på när du ger dig ut på en utomhusrunda när det är lite småkyligt ute.

Huvudet
Under vintern så måste man ha en mössa eller åtminstone ett pannband när man är ute och springer. Ungefär 90 % av kroppsvärmen förloras via huvudet. Lägg ner lite extra tid på att hitta den perfekta mössan, den måste sitta bra, inte klia och gärna vara i ett vindtätt material.

Händerna
Det är viktigt att du har någonting på händerna när du ger dig ut men du behöver inte mycket mer än ett par fingervantar. Trär du på dig ett par stora skidhandskar eller liknande så blir det lätt att de åker av och på under hela löpturen då händerna blir varma och fuktiga.

Kroppen
Närmast intill kroppen är det viktigt att du har en tajt tröja som absorberar fukt. Ett svettreducerande material som polyester fungerar bra. Tanken är att få bort svetten från kroppen för att hålla sig torr. Det är alltså ingen bra idé att klä på sig många lager och använda bomull närmast kroppen.

Mellanlagret kräver en lite kraftigare varmare och större tröja också i ett elastiskt och svettransporterande material. Den finns där för att värma din kropp men också den ska släppa igenom svett till utsidan.

Över allt detta så bör man ha en jacka som skyddar mot vinden. Exempel på material är mikrofiber eller nylon. Den ska gå att stänga hela vägen upp till halsen och det skadar inte om den har en liten fleecefoderdetalj i kragen för att göra den mer bekväm. Jackan stoppar vind och regn från att komma in men den måsta kunna släppa ut kroppsvärme.

Benen
På benen gäller konstmaterial som leder bort fukt och värme ut från kroppen. Det kan också vara en ide att ha vindtätt material i grenen. Underst fungerat det bra att använda ett par svetttransporterande tights. Det finns tights i olika slags vintermodeller med fleeceinlägg och annat. Över ska du ha ett par vindtäta byxor eller tights.  

Övrigt
Slutligen så är det viktigt med reflexer och lampor när man är ute och springer under vinterhalvåret. Det är ofta en mycket bra investering att köpa en liten billig reflex om man inte redan har några på sina skor eller kläder.

Fötterna
Skorna får gärna vara ett halvt till ett helt nummer för stora, så att det finns plats för ett en extra kraftig löpsocka. De får inte klämma för då blir tårna kalla. Är det riktigt vått och slaskigt kan en sko med inbyggt Gore-Tex membran hålla vattnet ute trots att foten andas.

Närmast foten bör du ha en svettransporterande socka i till exempel Coolmax polyesterfiber. En så kallad trailsko med grova och mönstrade sulor fungerar bra på framförallt hala underlag.

Av: Alexander Bergström