Ska man stretcha

Ska man stretcha?


Det finns både fördelar och nackdelar med att stretcha.

En amerikansk studie visar att man kan springa både snabbare och längre om man har ”stela” ben. Studien tyder på att det lagras mer energi i stela senor som sen används i nästa steg. Det fungerar ungefär som när en pilbåge skjuter iväg en pil med hjälp av en överspänd pilbågssträng. Stretchar du så suger de elastiska senorna åt sig energin och kan då inte användas i nästa steg.

Tester
Det har gjorts tester på 4st kvinnliga respektive manliga löpare som sprang 8 mil i veckan. Studien visar att de stela löparna hade 8 % bättre resultat än de smidiga.

Så ska man stretcha eller inte?
Ja och nej är svaret på den frågan. Forskarna har mycket delade meningar inom denna fråga. Men det finns saker som de är överens om:

  • Vill du bara bli snabb i spåret så kan du strunta i stretchingen.
  • Vill du minimera risken att skada dig så ska du stretcha efter varje träningspass. Du bör då hålla varje övning i minst 30 sekunder.
  • Är du en av dem som stretchar för att minska ömheten i musklerna så kan du också strunta i det eftersom att det inte lönar sig.

Slutsats:
känns det bra för dig att stretcha efter dina pass så kan du fortsätta med det. Det är absolut inte farligt. Det värsta som kan hända är att ingenting händer.

/ Alexander Bergström 110420