Lär dig att äta hälsosamt

Lär dig att äta hälsosamt


Livsmedel som vi äter, påverkar vår energi, vårt humör, utseende och kroppsuppfattning. Beteendepsykologer har gjort studier som visar att ohälsosamt ätande kan bero på saker som:

Bekvämlighet:
Det blir jobbigare att laga maten än att stanna på en snabbmatskedja efter jobbet.

Tillgänglighet:
Om godis är inom räckhåll så kan det vara svårt att motstå. Om det är utom synhåll i ett skåp äter vi mindre av det. Om det inte finns i huset alls är det mycket osannolikt att vi faktiskt sätter oss i bilen för att åka och inhandla det.

Begäret:
De huvudsakliga orsakerna till överkonsumtionen av mat är inte hunger utan känslomässiga och psykologiska begär. Större portioner gör att vi konsumerar mer mat (även om vi inte avslutar hela vår portion). Det stämmer alltså inte att man till exempel kan äta en stor lunch för att sen äta en liten middag. För att övervinna dessa hinder måste vi utveckla ett helt nytt samband mellan mat och kropp.

Lär dig att skilja mellan hunger och sug:
Ta reda på om du känner ett sug eller blir hungrig. Ge lusten att äta 10-minuters väntetid. Se till att skaffa bra rutiner med fasta tider då du äter.

Tugga maten ordentligt innan du sväljer:
Att tugga maten hjälper verkligen till med matsmältningen, det saktar också ner måltider. Prova det och du kommer att äta mindre. Folk som äter snabbt har en tendens att sluka så mycket mat så snabbt som möjligt utan att låta magen säga "jag är mätt! STOPP!". Långsamma och medvetna matvanor hjälper dig att inse när du är mätt.

Ät mat som får dig att må bra:
Lär dig att identifiera mat som är bra för dig som t.ex. grönsaker, frukt, färgglada sallader mm. Socker kan t.ex. göra dig deprimerad och för mycket majs kan göra dig uppsvälld.

Lär dig att använda de måtten som är utmärkta på baksidan av livsmedelsförpackningen. Du kan bli överraskad av det mått du äter. Att äta rätt sorts mat vid rätt tidpunkt kommer att förhindra oönskad viktökning. Ät den mat du vill äta, med behärskad portionskontroll. Det krävs bara en liten energi obalans för att orsaka en gradvis ökning i vikt. Säg att du bara äter 50 kalorier för mycket om dagen, det vill säga att du äter 50 kalorier mer än du gör av med under dagens fysiska aktiviteter. Det innebär ca 2 kilo i viktökning per år.

Skilj mellan emotionell och fysisk hunger. Fysisk hunger är en fysiologisk process som inträffar var tredje till fjärde timma. När du inte lyssnar på dina hungersignaler börjar din hunger att avta och din kropp börjar sakta ställa in sig på att spara energi. Emotionell hunger innebär att du äter när du är ledsen, glad, orolig eller uttråkad. Att förstå när du försöker att tillgodose känslomässiga behov med mat kan hjälpa dig att finna mer lämpliga sätt att möta dessa behov.

Genom att äta hälsosamt kan du utveckla bättre utseende, bättre hälsa och framförallt må mycket bättre.

Alexander Bergström