Bränna fett och bli lätt

Bränna fett och bli lätt


Skillnaden
mellan fettförbränning och viktminskning

Termerna "viktminskning" och "fettförbränning" har helt olika betydelse och du måste veta skillnaden om du vill gå ner i vikt eller förlora fett effektivt och hälsosamt.

Den mänskliga kroppen är sammansatt av en mängd olika typer av vävnad (muskler, ben och organ). Den totala vikten utgör din kroppsvikt och att minska i procent av muskler, fett och ben vikt är viktminskning. Minskning av kroppsfettsprocent är fettförlust.

Kroppsvikt och Mätningar
Standardkroppsviktsskalor på en vanlig våg ger ett mått på total vikt, men vågen säger inte om du väger rätt i förhållande till hur mycket ben och muskler du har i kroppen. De flesta vågar kan berätta om du väger mer än den genomsnittliga personen, men inte om vikten är fett eller muskler. En 85 kilos atlet med 8% kroppsfett kan betraktas som "överviktig".
 
Ideal kroppsvikt och kroppsfettprocent

Det idealiska vikt och fett-kött förhållandet varierar avsevärt mellan män och kvinnor och ålder, men man säger att det ska finnas ca 5 % kroppsfett på en man och 12% på en kvinna för att uppnå en hälsosam nivå. Den genomsnittliga vuxna kroppsfettsprocenten ligger närmare 15 till 18 % för män och 22 till 25 % för kvinnor.

Aktiva idrottare har en tendens att ligga ganska lågt på dessa kroppsfettskalor. Det beror på att de har så pass mycket extra vikt i muskler. Även låga nivåer i kroppsfett verkar vara relaterat till bättre prestanda. Det finns mycket som tyder på att män som sjunker under 8 % och kvinnor under 14% har en fördel.

http://www.google.se/images/cleardot.gif

Alexander Bergström 100820